Blog

Windows 2016 Server NTP Kliens

A bejegyzésből megtudhatod, hogy hogyan csatlakoztasd a Windows 2016 szervered a Google időkiszolgáló szerveréhez.

Apache2+Subversion

A bejegyzésből megtudhatod, hogy hogyan lehet saját verziókezelő rendszert telepíteni. Az alaprendszer egy debian10 (buster) linux szerver.

Docker logolás, hibakeresés

A docker konténerekkel kapcsolatos üzemeltetés sarkalatos pontja a hibakeresés. A bejegyzésben végig vezetlek néhány hasznos parancson, mely jól jöhet, ha valami gond van a konténer futtatásával.

Webserver Docker alapokon (Rendszerek egyesítése)

Ebből a leírásból megtudható, hogy az első és második részben elkészített image-ből készített konténereket hogyan indítjuk automatizáltan, illetve kiegészítjük még a redis és maradb szerverekkel. Ezek használatára a php-fpm alkalmazás szerverünket már felkészítettük.

Webserver Docker alapokon -1.rész (Apache)

A bejegyzés egy több részből álló konfiguráció első eleme. Most docker technológiával fogunk beüzemelni egy Apache webservert, mindezt alpine linux alapokon.

Webserver Docker alapokon -2.rész (PHP-FPM:7.3-alpine)

Ebben a bejegyzésben megismerkedünk a docker php7.3-fpm OFFICIAL verziójával, alpine linux alapokon. Bemutatom, hogy hogyan lehet az alap image -hez hozzáadni további-, az official változat által nem aktív modulokat. A project bemutatását egy alap debian10 (buster) linuxon mutatom be.

Horde Debian 10 (Buster)

Ebből a bejegyzésből megtudhatod, hogy a HORDE levelző és csoportmunka klienst hogyan tudod telepíteni. A korábbi leírásaimban megtalálható ISPConfig3 mellé is feltehető.

Zimbra Csoportmunka

A nyílt forrású Zimbra Collaboration Server egy Exchange-kompatibilis e-mail és kollaborációs platform fejlett webes klienssel és mobiltelefonos szinkronizáció lehetőségével. A bejegyzésben lépésről-lépésre megtanítalak hogyan alakítsd ki a saját környezetedet. A rendszer alapját Ubuntu 18.04 szerver adja.

Syncthing Cloud

Ez a bejegyzés egy nyílt forráskódú eszközt mutat be, mely segítségével szinkronizálni tudjuk a különböző eszközeinken lévő állományainkat. Telepíthető Android-, Linux- és Windows környezetre egyaránt. Jelen esetben egy Debian 10 (buster) alaprendszeren mutatom be az eszköz telepítését.

Incrontab eseményfigyelő

Linux rendszerek esetén ütemezett feladatokat a cron segítségével tudunk végrehajtani. Mi van azonban akkor, ha egy állomány-, vagy könyvtár változásának hatására szeretnénk valamilyen utasítást-, vagy utasításokat futtatni. Erre kínál megoldást az Incrontab.